Doorgaan naar hoofdcontent

naailes 4 en naailes 5

Zoals al eerder duidelijk werd ben ik eerder het ongeduldige type. Als je iets moois wilt maken, is dat niet zo handig. Ook tijdens naailes 4 heb ik me van mijn slechtste kant laten zien, ongeduldig. Mijn lieve naaijuf noemt het enthousiast... Maar, dus, vanaf nu...RUSTIG AAN!

Toch heb ik in les 4 weer zéér veel geleerd!
Ik wilde een rok maken met voering en met blinde rits (normaal maak ik rokken zonder rits, met mijn figuur is dat geen probleem (heeft het toch nog voordelen ;-))
Maar toch een beetje raar, dus nu leren ritsen inzetten. ik had al een beetje oefening gehad bij de kussentjes, dus ging het nu eigenlijk best goed. De stof bobbelt niet en de rits is echt weg, joehoe!! Een aantal tips die ik heb onthouden:
ja, patronen doorlaten lopen....ooit...
 • NEEM VOLDOENDE NAADWAARDE (jaja, dat heb ik al eens eerder gezegd ja, maar dat van die ezel dat geldt niet voor mij)
 • verstevig de plaats van de rits met vlieseline
 • overlock pas na het opstrijken van de vlieseline
 • leg de bovenkant van de rits gelijk met de bovenkant van de stof
 • schuif je ritsslotje tussen de rits en de stof, aan de onderkant (nadat je de rits eerst grof vastnaait) en naai dan vlak naast de tandjes van de rits de rits nog eens vast. Bij mij gaat dat alleen als ik aan de rechterkant van mijn ritsvoetje werk.
Dan nog een woordje over de voering:
 • overlock zijkanten
 • de voering moet ongeveer 1.5 cm korter zijn dan de stof van de rok
 • leg de voering op de buitenstof om te zien waar een opening moet blijven voor de rits, draai dan de boel om en naai aan elkaar (behalve waar de rits in de buitenstof zit).
 • naai de voering aan de buitenstof maar laat van de rits ongeveer een halve cm over, om straks de bovenkant van de rits om te draaien en vast te naaien.
Ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet verder doe tot de volgende naailes, kwestie van mijn geduld te oefenen (en het regent toch, hihi).

Naailes 5

Afwerken...ik had de voering even lang gemaakt als de buitenstof, omdat ik het zo een mooi kleurtje vond. In de les samen met de juf (en andere naaisters) besloten om de voering langer te maken, dan de buitenstof...grappig!

 

Reacties

 1. schone zeg , ik start in september met naailes om al die extra kneepjes van het vak te leren en k verlang al

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben aan het surfen op het net en kom dit rokje tegen, ik heb net hetzelfde gemaakt, super leuk

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

"Doet u mij er maar 5"

En zo begon het:

"Maakt u ook potloodrollen?"......................(met een nieuw begonnen eigen zaak, verkoop je liever niet te vaak 'nee')........................

"ja hoor, hoeveel wenst u er?"

"Doe maar 5"

..............................."Prima".............................." Welke stofjes vindt u leuk? Neem anders eens een kijkje bij de stoffenkamer?"

"Och, dat doet er niet zo toe, alles wat u maakt is mooi" (echt waar, dat zei ze *proest*......)

"Prima, u hoort nog van me."

En zo ging dat dus, zo had ik opeens 5 potloodrollen verkocht........bluf bluf bluf.

Maar goed, nu moest ik wel uit mijn pijp komen natuurlijk.

Hier gaan we, hoe maak je een pennenrol...
Na lang snuffelen op internet kwam ik tot het volgende (tutorial):

 Wat had ik nodig:
2 soorten stof (ik gebruikte een effen stof en een stof met een prent)1of 2 soorten biaisbandgarenlintje vlieseline3 stukken stof, de afmetingen:
 het basisvlak is on…

kadootjes voor een kok met mini-tutorial koksmuts.

Mijn dochter mag woensdag naar een verjaardagsfeestje gaan. De jarige vroeg 'kook"spullen.
Ok, daar gaan we voor. De koksmuts maakte ik naar een patroon van een koksmuts die we thuis hadden en die ik uit elkaar haalde, zodat ik kon afkijken. ik flockte de jarige haar naam erop.Patroon voor de koksmuts:
-Een cirkel van ongeveer een halve meter doorsnee.
-Een strook van ongeveer 18 cm bij 60 cm.

Maak aan de rand van de cirkel allemaal plooien, zoveel dat ze ongeveer tegen elkaar aanzitten. Naai de strook eraan vast. Vouw de strook daarna dubbel en naai hem aan de binnenkant nog eens vast aan de 'cirkel'.
Ik zette nog een leuk bandje vast op de overgang van band en cirkel, om het er wat netter te laten uitzien.   Ik heb de stof volledig met vlieseline verstevigd zodat hij mooi recht kan blijven staan.Aan de achterkant (de uiteinden van de inmiddels dubbelgevouwen strook) zette ik aan de ene kant aan de binnenkant een knoopje en aan het andere uiteinde een stukje zwangersc…

Moederdag

Bestel jij een mooi Hartendiefje voor jouw mama? Je kan nog tot/met maandag bestellen om ze op tijd in huis te hebben. www.linnenenlimoen.com\hartendiefjes