zaterdag 16 juni 2012

naailes 4 en naailes 5

Zoals al eerder duidelijk werd ben ik eerder het ongeduldige type. Als je iets moois wilt maken, is dat niet zo handig. Ook tijdens naailes 4 heb ik me van mijn slechtste kant laten zien, ongeduldig. Mijn lieve naaijuf noemt het enthousiast... Maar, dus, vanaf nu...RUSTIG AAN!

Toch heb ik in les 4 weer zéér veel geleerd!
Ik wilde een rok maken met voering en met blinde rits (normaal maak ik rokken zonder rits, met mijn figuur is dat geen probleem (heeft het toch nog voordelen ;-))
Maar toch een beetje raar, dus nu leren ritsen inzetten. ik had al een beetje oefening gehad bij de kussentjes, dus ging het nu eigenlijk best goed. De stof bobbelt niet en de rits is echt weg, joehoe!! Een aantal tips die ik heb onthouden:
ja, patronen doorlaten lopen....ooit...
  • NEEM VOLDOENDE NAADWAARDE (jaja, dat heb ik al eens eerder gezegd ja, maar dat van die ezel dat geldt niet voor mij)
  • verstevig de plaats van de rits met vlieseline
  • overlock pas na het opstrijken van de vlieseline
  • leg de bovenkant van de rits gelijk met de bovenkant van de stof
  • schuif je ritsslotje tussen de rits en de stof, aan de onderkant (nadat je de rits eerst grof vastnaait) en naai dan vlak naast de tandjes van de rits de rits nog eens vast. Bij mij gaat dat alleen als ik aan de rechterkant van mijn ritsvoetje werk.
Dan nog een woordje over de voering:
  • overlock zijkanten
  • de voering moet ongeveer 1.5 cm korter zijn dan de stof van de rok
  • leg de voering op de buitenstof om te zien waar een opening moet blijven voor de rits, draai dan de boel om en naai aan elkaar (behalve waar de rits in de buitenstof zit).
  • naai de voering aan de buitenstof maar laat van de rits ongeveer een halve cm over, om straks de bovenkant van de rits om te draaien en vast te naaien.
Ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet verder doe tot de volgende naailes, kwestie van mijn geduld te oefenen (en het regent toch, hihi).

Naailes 5

Afwerken...ik had de voering even lang gemaakt als de buitenstof, omdat ik het zo een mooi kleurtje vond. In de les samen met de juf (en andere naaisters) besloten om de voering langer te maken, dan de buitenstof...grappig!





 

5 opmerkingen:

Follow the white rabbit

Met trots presenteer ik de nieuwe collectie 'Follow the white rabbit'. Maar laat ik beginnen met een beetje geschiedenis.....